Κώδικας Συμπεριφοράς απέναντι σε έναν Τυφλό που κινείται με Σκύλο-Οδηγό από τη σχολή σκύλων οδηγών ΛΑΡΑ.
Ο Τυφλός Χρήστης Σκύλου-Οδηγού έχει αναπτύξει έναν ιδιαίτερο δεσμό με τον σκύλο του, που επιτρέπει στο ζεύγος ανθρώπου/σκύλου να μετακινείται και να ταξιδεύει με έναν ασφαλή και επιδέξιο τρόπο, κάτω από αρκετά δύσκολες συνθήκες. Η Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών «Λάρα», εκπαιδεύει μεθοδικά και εντατικά το ζεύγος Τυφλού-Χρήστη / Σκύλου-Οδηγού, έτσι ώστε να δουλεύουν ομαδικά χωρίς να ενοχλούν τους άλλους ανθρώπους.
 
Όταν ο Τυφλός-Χρήστης καθορίζει τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθηθεί, ο Σκύλος – Οδηγός τον καθοδηγεί προσεκτικά, περνώντας με επιδεξιότητα ανάμεσα από εμπόδια, δείχνοντας του σκαλιά και διαβάσεις, διασχίζοντας δρόμους και προσέχοντας τον υπόλοιπο κόσμο γύρω. Σκύλος και Άνθρωπος έχουν αναπτύξει μια αφοσιωμένη σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης.
 
Αυτή η συνεργασία επιτεύχθηκε με την σκληρή δουλειά δεκάδων ανθρώπων: εθελοντών που μεγάλωσαν κουταβάκια, κτηνιάτρων, εκπαιδευτών και χορηγών. Όμως, είναι η συμπεριφορά του καθένα από εμάς που παίζει ρόλο στη διαμόρφωση και εξέλιξη της συνεργασίας Τυφλού-Χρήστη / Σκύλου-Οδηγού. Γι’ αυτό σας παρακαλούμε να διαβάσετε τον παρακάτω κώδικα συμπεριφοράς και εάν τύχει να συναντήσετε έναν Τυφλό Άνθρωπο με τον Σκύλο-Οδηγό του, να του φερθείτε με σεβασμό.
 
Kώδικας Συμπεριφοράς
 
Πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν ο Σκύλος-Οδηγός φοράει το ειδικό σαμάρι δουλεύει. Όταν δεν το φοράει, συμπεριφέρεται σαν ένας φυσιολογικός σκύλος. Οπότε, η συμπεριφορά σας πρέπει να καθορίζεται ανάλογα.
 
Η μονάδα Σκύλου-Οδηγού / Τυφλού-Χρήστη έχει πάντα προτεραιότητα στο δρόμο, στις εισόδους, στο πεζοδρόμιο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς!
 
Δεν πρέπει ποτέ να φωνάζετε, να χαϊδεύετε ή να ταΐζετε έναν Σκύλο-Οδηγό κατά τη διάρκεια της δουλειάς του. Θα του αποσπάσετε την προσοχή, θα τον διακόψετε από το έργο του και θα θέσετε σε κίνδυνο τον τυφλό χρήστη.
 
Δεν πρέπει ποτέ να πιάνετε έναν Σκύλο-Οδηγό από το σαμάρι ή το λουρί, προσπαθώντας να καθοδηγήσετε κάπου τον Τυφλό Χρήστη.
 
Ένα Τυφλό Άτομο δεν χρειάζεται πάντα βοήθεια. Εάν δείτε ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ρωτήστε το πρώτα ευγενικά αν χρειάζεται βοήθεια. Μην το πιάνετε απότομα από το μπράτσο, μην του φωνάζετε. Αφήστε να σας πιάσει αυτό όπως το βολεύει, αφήνοντας το σαμάρι του σκύλου και απαλλάσσοντας τον έτσι από την εργασία του. Εάν κρίνετε ότι το Τυφλό Άτομο βρίσκεται σε κίνδυνο, μη του φωνάξετε δυνατά, απότομα. Ειδοποιήστε το με έναν ήρεμο και σταθερό τόνο στη φωνή σας.
 
Δεν πρέπει ποτέ να φωνάζετε σε έναν Σκύλο-Οδηγό να μπει μέσα σε ένα δωμάτιο, ένα ασανσέρ ή ένα αυτοκίνητο. Ο σκύλος μπορεί να μπει μέσα απότομα, να καθίσει σε μέρος που δεν πρέπει, να παρασυρθεί από το κάλεσμα, να εκτελέσει λάθος εντολή και να θέσει σε κίνδυνο τον Τυφλό Χρήστη.
 
Αν θέλετε να χαϊδέψετε τον σκύλο, ρωτήστε πρώτα τον Τυφλό Χρήστη. Μην τον χαϊδέψετε στο κεφάλι και μην προσπαθήσετε να τον αιφνιδιάσετε από πίσω. Βάλτε το χέρι σας κάτω από τη μύτη του για να σας μυρίσει κι έπειτα χαϊδέψτε τον απαλά.
 
Μην απευθύνεστε ποτέ στον σκύλο χωρίς να απευθυνθείτε πρώτα στον Τυφλό-Χρήστη, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μπερδέψει έναν άνθρωπο που είναι τυφλός.
 
Ποτέ μην κάνετε πλάκα σε έναν τυφλό ή στον σκύλο του. Μην προσπαθήσετε για παράδειγμα να μιμηθείτε μια γάτα για να δείτε την αντίδραση του σκύλου.
 
Εάν η θέση όπου έχει ξαπλώσει ή που περιμένει ένας Σκύλος-Οδηγός σας ενοχλεί, μην προσπαθήσετε να τον τοποθετήσετε άλλού. Ζητήστε από τον Τυφλό - Χρήστη να το κάνει.
 
Μην αρνείστε ποτέ την είσοδο ενός τυφλού ανθρώπου που κινείται με Σκύλο-Οδηγό στο κατάστημά σας ή στο όχημά σας.
 
Μην πιάνετε την κουβέντα σε ένα Τυφλό-Χρήστη Σκύλου-Οδηγού εν ώρα εργασίας.
 
Μην μιλάτε ποτέ άσχημα σε ένα Χρήστη Σκύλου-Οδηγού και μην τον κάνετε να απολογηθεί για τον σκύλο του. Η δουλειά που κάνουν τα σκυλιά αυτά είναι δεδομένη. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε την παρουσία του σκύλου, για προσωπικούς σας λόγους, αποχωρείστε εσείς από το σημείο.
 
Mην επικρίνετε ποτέ τον τρόπο που ο Τυφλός-Χρήστης «διορθώνει» τον Σκύλο-Οδηγό του. Ο χρήστης γνωρίζει πότε και πως πρέπει να διορθώσει την συμπεριφορά του σκύλου του, δείχνοντάς του τι πρέπει να κάνει χωρίς να του προκαλεί πόνο και δυσάρεστα συναισθήματα.
 
Μην περπατάτε στα αριστερά ενός Σκύλου-Οδηγού, διότι μπορεί να τον μπερδέψετε. Περπατήστε στα δεξιά του Τυφλού-Χρήστη και λίγα μέτρα πιο μπροστά ή πίσω.
 
Αν κυκλοφορείτε με το κατοικίδιό σας, μη το αφήσετε να πάει κοντά σε έναν Σκύλο-Οδηγό εν ώρα καθήκοντος.
 
 
 

Δείτε αγγελίες Ζώων


Για σκυλιά