Ο ΑΔΑΜΟΜΠΕΛΑΣ- Οι ιστορίες ενός πορτοκαλόγατου μέσα από τα μάτια της άπειρης γατομάνας του…
 
Επεισόδιο 1ο: Η περιέργεια σκότωσε την γάτα…;
 
«Αδάμ κατέβα από τον πάγκο!»
«Αδάμ μην σκαρφαλώνεις στα συρτάρια!»
«Πάλι μπήκες στην τουαλέτα; Τι σου έχω πει;»
«Καλά βρε, τι δουλειά έχεις μέσα στην ντουλάπα;»
 
Ο Αδάμ μέσα στην παπουτσοθήκη, πίσω από την κουρτίνα, μέσα στις σακούλες με τα ψώνια, κάτω από το κρεβάτι… Και μ’ ένα μόνιμο βλέμμα μόλις δει κάτι καινούργιο: «Τι είναι αυτό τώρα;». Κι από την άλλη η γατομάνα, να τρέχει, να φωνάζει, μην γίνει καμιά ζημιά, μην πάθει και τίποτα το γατί.

Πλένεις τα πιάτα, μπροστά σου ο Αδάμ, να ελέγξει τι γίνεται.

Ανοίγεις τα ντουλάπια να τακτοποιήσεις τα διάφορα πράγματα, θα χωθεί μέσα στο ντουλάπι για να έχει καλύτερη… οπτική!

Βρε το παράθυρο κάνεις να ανοίξεις για το καθημερινό αέρισμα του σπιτιού, θα πεταχτεί, θα κάτσει μπροστά και θα βλέπει ώρες το υπερπέραν.
Για να μην μιλήσουμε για το λάπτοπ. Ποντίκι, καλώδια, πληκτρολόγιο, τα πάντα πρέπει να περάσουν από έλεγχο. Και στο τέλος, καθόμαστε και πάνω!
Και πάνω που θυμώνεις, πάνω που πας να πεις «μ’ έχεις αγανακτήσει!» αρχίζουν τα «νιάου» και οι τρυφερότητες. Και κάπου εκεί, ξεχνάς τα πάντα.
 
Σήμερα το πρωί αναρωτήθηκα για την φυσική περιέργεια του γάτου μας, καθώς τον είδα να με κοιτάζει όντας γαντζωμένος από το συρτάρι. «Είναι δυνατόν να θέλει τόσο πολύ να μάθει τι είναι μέσα; Αφού δεν μυρίζει φαγητό!», σκέφτηκα. Και αμέσως θυμήθηκα την παραπάνω πρόταση, «Η περιέργεια σκότωσε την γάτα».
 
Μακριά από μας βέβαια, θα πουν όλοι οι γατογονείς του κόσμου, αλλά καμία ατάκα ή παρομοίωση δεν βγαίνει χωρίς λόγο και αιτία. Οι γάτες είναι περίεργες, τελεία και παύλα. Το ένστικτο της εξερεύνησης υπάρχει, μάλλον σε υπερβολική δόση, μέσα τους και θα κάνουν τα πάντα για ν’ ανταποκριθούν σε αυτό.
 
Όταν υιοθετήσαμε τον Αδάμ, το ένστικτό του ήταν αρκετά καταπιεσμένο ή, για να το θέσω καλύτερα, ο ίδιος το καταπίεζε αρκετά. Κρυβόταν συνέχεια και φοβόταν τα πάντα.

Τέσσερις μήνες μετά, ο Αδάμ έχει ξεπεράσει τις περισσότερες από τις φοβίες του και συμπεριφέρεται, τουλάχιστον στο θέμα της περιέργειας, όπως όλα τα φυσιολογικά γατιά.
 
Δεν ξέρω τι όρια βάζει ο καθένας στο κατοικίδιό του. Μέχρι που πρέπει να το αφήνουμε να ανακαλύπτει και που όχι. Αλλά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως καλό είναι σε αυτό το θέμα να είμαστε λιγάκι ελαστικοί. Το ένστικτο της γάτας για εξερεύνηση δεν εξημερώθηκε ποτέ… και για να πούμε και του στραβού το δίκιο, ώρες – ώρες, προσφέρει και άφθονο γέλιο!

Για το adespoto.gr, Θεοδώρα Βαβουρίδου
 

Δείτε αγγελίες Ζώων


Για σκυλιά