Αναγνώστρια του adespoto.gr ζήτησε τη βοήθεια μας για το πώς θα μπορέσουν να συμβιώσουν ο 10 ετών γάτος της και το νέο της γατάκι. Διαβάστε την απάντηση της εκπαιδεύτριας, Κατερίνας Χατζηγιάννη.

''Θέλω την άποψή σας.

Εχω έναν γάτο ημιπέρσικο 10 χρονών, όχι ιδιαίτερα κοινωνικό, αλλά εγώ τον αγαπάω πολύ!. Πήρα ένα γατάκι 3 μηνών και προσπαθώ να τους φέρω σε επαφή. Εχω διαβάσει πολλά σχετικά άρθρα και προσπαθώ να βρω τον καλύτερο τρόπο επικοινωνίας. Κατέληξα να κρατάω τη γατούλα σε ένα δωμάτιο και να την βγάζω πότε πότε με ένα λουράκι γιά γατάκια γιά να την βλέπεπι ο γάτος. Μόλις την αντικρύζει στέκεται ακίνητος με καρφωμένο το βλέμμα πάνω της και όταν τον πλησιάζει στα 2 μέτρα κάνει χχχχχχχχχχ και μπουγκρίζει. Ακόμα και εγώ να τον πλησιάζω πετάγεται τρομαγμένος.

Πιστεύω ότι την φοβάται πολύ αλλά και εγώ φοβάμαι 2 πράγματα:
1. Πάνω στον φόβο του να της χυμίξει ή
2. Να μένει έτσι τρομαγμένος και ακίνητος όποτε τη βλέπει και να πάθει καμιά κατάθλιψη ή κανένα έμφραγμα από την τρομάρα του. Πιστεύετε ότι αν επιμέίνω θα υπάρχει βελτίωση? Πόσος χρόνος περίπου θα χρειαστεί? Εχετε κάποια άλλη πρόταση?''

Η Κατερίνα Χατζηγιάννη απαντά:

 

Καλημέρα σας,
 
δεν αναφέρετε στο email σας πόσο καιρό έχετε το νέο γατάκι, αν ο γατούλης είναι στειρωμένος, αν είχε ποτέ άλλη εμπειρία με γατούλες, αν ζει εντός σπιτιού μόνο (ή βγαίνει κι έξω), κλπ. - πληροφορίες που είναι σημαντικές για την κατανόηση της ευρύτερης εικόνας.
 
Θα κάνω λοιπόν, κάποιες προτάσεις γενικότερα, που πηγαίνουν καλά:
 
Νο. 1 - ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΤΕ! Μην αγχώνεστε να γίνει η γνωριμία μέσα σε μια μέρα και αναγκαστικά να ΄γίνουν "κολλητοί" και να κοιμούνται αγκαλιά. Υπάρχουν περιπτώσεις που 2 ζώα ανέχονται το ένα το άλλο, δεν δημιουργούν προβλήματα μεταξύ τους, αλλά δεν είναι και "κολλητά".
Επίσης, οφείλω να πω πως υπάρχουν και ζώα που δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με άλλα ζώα και όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι πιθανότητες και έχει περάσει αρκετός καιρός και δεν βιαζόμαστε απλά, να κάνουμε την προσπάθεια. Είναι θέμα ανθρώπου και απόφασης.
 
Στο δια ταύτα, λοιπόν:
- προτείνω να αγοράσετε ένα FELIWAY diffuser και να το βάλετε στην πρίζα ΑΜΕΣΑ. Θα βρείτε οδηγίες στο κουτί. Θα διαβάσετε και θα καταλάβετε τη βοήθεια που προσφέρει και στα 2 ζωάκια.
- μην βιάζετε τις αποστάσεις, δηλ. μην αναγκάζετε τα ζώα να έρθουν πιο κοντά από εκεί που αυτά κρίνουν πως μπορούν να φτάσουν
- όταν λείπετε από το σπίτι, βάλτε τη μια γάτα σε ένα δωμάτιο και την άλλη σε άλλο, ιδανικά, σε διπλανά δωμάτια, ώστε να έχουν την ευκαιρία, να μυρίζονται κάτω από την πόρτα, έστω κι αν δεν βλέπονται.
- βάλτε σε ε΄να μεγάλο κουτί μεταφοράς το γατάκι και αφήστε τον γάτο να πλησιάσει απέξω, να το μυρίσει, κλπ.
- "κανακεύετε" λίγο περισσότερο τον γάτο σας, μη νομίσει πως τώρα που ήρθε το νέο γατάκι, χάνει τη θέση του στο σπίτι και στην καρδιά σας
- επιβραβεύστε τον γάτο για ΚΑΘΕ θετικό βήμα,δηλ. ακόμη κι αν απλά κοιτάει το γατάκι και δεν κάνει χχχχχχχχ, πείτε του "μπράβο" και δώστε του χάδια, παιχνίδια, λιχουδιά. Μπορείτε επίσης, εν όψει του μωρού, να δίνετε κάποια ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ λιχουδιά ή λίγη κονσερβούλα, ώστε να συνδυάσει το νέο ζωάκι με κάτι θετικό
- ΜΗΝ μαλώνετε τον γάτο, ΜΗΝ τον ψεκάζετε με νερό, ΜΗΝ κάνετε τίποτε αρνητικό που θα μπορούσε να του προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα για το μωρό ή εσάς.

 

 

Το γατάκι θα πρέπει να είναι ήρεμο όταν έρχεται σε επαφή με τον γάτο για να μην τον στρεσάρει περισσότερο. Το ιδανικό θα ήταν τζάμι να υπάρχει ανάμεσά τους, ώστε να βλέπονται, να μπορεί να μελετάει ο ένας τις κινήσεις του άλλου και να γνωρίζονται καλύτερα. Αν έχεις τον τρόπο να το κάνεις αυτό, θα είναι τέλειο.
Μα το μουγκρητό αυτο τον σκοπό έχει, να τρομάζει, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις σώμα με σώμα.

 

Διαβάστε ακόμα: Θέλετε δεύτερη γάτα;Συμβουλές για να την αποδεχτεί η πρώτη

Δείτε αγγελίες Ζώων


Για σκυλιά