Αν αποφασίσατε, μετά από σωστή σκέψη και εφόσον διαθέτε χώρο, χρόνο και χρήματα, να υιοθετήσετε ένα ζωάκι, πρέπει να σιγουρέψετε ότι τα παιδιά σας θα σέβονται το ζώο αλλά και το ανάποδο.
 
Για να δημιουργήσετε μία καλή και υγιή σχέση ανάμεσα στο ζώο και το παιδί σας πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω:
 
1) ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ 
Είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνετε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου ώστε να κατανοήσετε τι προσπαθεί να σας πει ο σκύλος, είτε είναι κουτάβι είτε είναι ενήλικο. Η γλώσσα του σώματος δεν είναι μόνο το κούνημα της ουράς (όταν είναι χαρούμενα) ή το γρύλισμα (όταν δεν τους αρέσει κάτι).
 
Η γλώσσα του σώματος του σκύλου είναι διττή αλλά υπάρχουν κάποιες αλάνθαστες συμπεριφορές και όταν μπορείτε να τις καταλάβετε μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση πιο σωστά και εύκολα.
 
Για παράδειγμα, το χασμουρητό δεν σημαίνει ότι ο σκύλος νυστάζει αλλά ότι είναι αγχωμένος.
Αν για παράδειγμα το παιδί σας κουνάει μπροστά του ένα παιχνίδι, ο σκύλος μπορεί να νιώσει απειλή, ή αν το παιδί σας προσπαθήσει να του πάρει το κόκκαλό του. Το ίδιο και όταν γλύφει  τη μουσούδα του. Είναι σημάδι άγχους.
 
Οι γάτες απ την άλλη θα δείξουν ότι δεν έχουν όρεξη για πολλά αν η ουρά τους κουνιέται γρήγορα και νευρικά.
 
2) ΜΑΘΕΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΖΩΟ
Το να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει πώς να αγγίζει τα ζώα είναι πολύ σημαντικό. Οι κινήσεις του θα πρέπει να είναι ήρεμες και απαλές και ακόμα και αν θέλει να δείξει την αγάπη του δεν θα πρέπει να αγκαλιάζει απότομα το ζώο που δεν καταλαβαίνει την κίνηση της αγκαλιάς και το βλέπει πιο πολύ ως ''κάποιος πέφτει επάνω μου''.
 
Εξηγήστε στο παιδί ότι το ζώο μπορεί στην αρχή να φοβάται επειδή ζούσε στο δρόμο και ότι πρέπει να του δώσει χρόνο πριν παίξει μαζί του.

Διαβάστε αναλυτικά: Παιδιά: Τι δεν πρέπει να κάνουν με ένα σκύλο
 
3) ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΝ εκπαιδεύετε το κουτάβι ή το σκυλάκι σας ή ακόμα και αν παίζετε με τη γατούλα σας, καλέστε το παιδί σας να είναι μαζί σας ώστε να καταλαβαίνει την σημασία της επιβράβευσης.
 
Μάθετε στο παιδί σας ότι δεν φωνάζουμε ούτε μαλώνουμε το ζώο και φυσικά δεν το χτυπάμε, ενώ του δίνουμε λιχουδιά όταν κάτσει.  Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις 6χρονα παιδιά να ζητούν απ το σκύλο να ''κάτσει'' και μετά να δίνουν λιχουδίτσα στο σκύλο! Είναι ο ισχυρότερος δεσμός που μπορεί να δημιουργηθεί!
 
4) ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΕΠΙΤΗΡΕΙΤΕ
Πρέπει πάντα να επιτηρείτε το παιδί σας όταν είναι μαζί με το ζώο σας. Τι σημαίνει όμως επιτήρηση; 
 
Στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να είστε 100% μαζί με το ζώο και το παιδί, ειδικά όταν πρέπει ταυτόχρονα να κάνετε δουλειές στο σπίτι.
 
Λάβετε λοιπόν μέτρα αν δεν θέλετε ο σκύλος να ανέβει στον καναπέ με τα παιδιά ή τα παιδιά να μην ταϊζουν το  ζώο απ το τραπέζι. Βάλτε πορτάκια
που χωρίζουν το ένα δωμάτιο απ το άλλο χωρίς να  αφαιρούν την δυναότητα να σας βλέπει το ζώο (είναι τα πορτάκια ασφαλείας για τα βρέφη).
 
Εναλλακτικά δώστε στο ζώο σας ένα παιχνίδι γεμισμένο με λιχουδιές ώστε να μην ασχολείται με τα παιδιά αν αυτά τρώνε ή παίζουν κάποιο δικό τους παιχνίδι.


 

Δείτε αγγελίες Ζώων


Για σκυλιά