Όπως όλα τα σκυλάκια υπήρξα κι εγώ κάποτε κουταβάκι. Δεν έχουν όλα τα κουτάβια την τύχη να έχουν έμπειρους γονείς, ώστε να τα εκπαιδεύσουν σωστά. Έτσι κι εγώ στην αρχή ζορίστηκα λίγο μέχρι να δώσω στη μαμά μου να καταλάβει τι έπρεπε να κάνει. 

Ευτυχώς, εσείς οι άνθρωποι έχετε πολλούς τρόπους να μαθαίνετε, μπορείτε για παράδειγμα να διαβάσετε διάφορα βιβλία, να μπείτε στο ίντερνετ, να δείτε βίντεο κτλ.

Το κακό είναι όταν δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε γιατί συνήθως κάνετε λάθη, ακούτε τον τάδε γνωστό που έκανε αυτό κι εκείνο και αποφεύγετε το πιο απλό: να ακούσετε το ένστικτό σας.

Ευτυχώς, εγώ ήμουν τυχερή και η μαμά μου μπήκε πολύ γρήγορα στο νόημα.

Της έλεγαν κάτι γνωστοί για τη “μέθοδο” της εφημερίδας ή διάφορα άλλα που περιελάμβαναν βία και τους απαντούσε πως κανένας δε μαθαίνει κάτι σωστά όταν φοβάται.

Έτσι ανακάλυψε πως η εκπαίδευση ήταν ένας υπέροχος τρόπος να γνωριστούμε καλύτερα και να δεθούμε. Νομίζω πως κάπου εκεί απέκτησα τη δική μου φωνή και άρχισα να μιλάω. 

 
Για να είμαι ειλικρινής, είναι λίγο δύσκολο για έναν σκύλο να εκπαιδεύσει έναν άνθρωπο. Είστε πολλές φορές τόσο απορροφημένοι από τον εαυτό σας που δε σκέφτεστε πως για να μας καταλάβετε πρέπει να κατεβείτε εσείς επίπεδο και όχι να ανέβουμε εμείς.

Είναι, όμως, λογικό, δε νομίζετε; Ένα κουταβάκι δε μπορεί να αποκτήσει ανθρώπινη νοημοσύνη και ξαφνικά να καταλαβαίνει πως τα τσισάκια του πρέπει να τα κάνει έξω.

Πρέπει να του το δείξετε με κάποιον τρόπο, με απλά βήματα ,πολλή αγάπη και φυσικά υπομονή. Ό,τι και να επιλέξετε να μάθετε σε έναν σκύλο θα πρέπει να του δώσετε ένα κίνητρο για να θέλει να το κάνει και σίγουρα ο φόβος δεν είναι κίνητρο.


Δείτε λίγο πόση υπομονή έχουμε εμείς μαζί σας όταν προσπαθείτε να μας πείτε κάτι. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ακούσουμε αυτό το πολυπόθητο “μπράβο”: προσπαθούμε, καθόμαστε, ξαπλώνουμε, σας κοιτάμε μέσα στα μάτια για να καταλάβουμε αν πλησιάζουμε έστω το στόχο. Μη νομίζετε ότι αυτό δεν είναι κουραστικό. Το μυαλό μας κουράζετε πολύ πιο εύκολα από το δικό σας. Δεν τα παρατάμε, όμως, γιατί σας αγαπάμε πάρα πολύ. 

 
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα εκνευριστείτε με το σκυλάκι σας που δε σας καταλαβαίνει, θα ήθελα να κάνετε μια άσκηση.

Μπείτε στη θέση του και σκεφτείτε πόσο κουραστικό είναι για το ίδιο που δεν μπορείτε εσείς να καταλάβετε τι σας λέει και πως αυτό που ζητάτε είναι μάλλον πιο δύσκολο να το καταλάβει απ’ ότι νομίζετε ή ότι του ζητάτε λίγο περισσότερα απ’ όσα μπορεί να καταλάβει και πρέπει να πάτε μερικά βήματα πίσω.

Μη σταματήσετε απλά εκνευρισμένοι γιατί νιώθει τον εκνευρισμό σας και αγχώνεται. Άλλωστε, εκείνο δεν τα παρατάει, είναι διατεθειμένο να συνεχίσει την προσπάθεια. 

 
Κάθε ζωάκι, όπως και κάθε άνθρωπος, έχει το κουμπί του και αν κάνετε τον κόπο να το βρείτε σίγουρα θα ανταμειφθείτε πολλαπλά για την προσπάθεια. Εγώ, όσο περισσότερα μαθαίνω, τόσο πιο  καλά περνάω γιατί η ζωή μου γίνεται πιο εύκολη.

Σκέψου τώρα να είσαι σε μια χώρα και να μη μιλάς τη γλώσσα… Σκέτο μαρτύριο. Αν όμως αρχίσεις να τη μαθαίνεις τα πάντα γίνονται πιο οικεία και ίσως κάνεις και καινούριους φίλους.

Κάπως έτσι είναι και μ’ εμάς. Με την προϋπόθεση πως δε μαθαίνουμε μόνο εμείς τη δική σας γλώσσα, αλλά κι εσείς τη δική μας.
Είναι ο πιο όμορφος τρόπος να δεθούμε.

Σας το λέει ένας σκύλος.

Δείτε αγγελίες Ζώων


Για σκυλιά