Ο κτηνίατρος Περδικούρης Διονύσιος, DVM που συνεργάζεται εθελοντικά με το adespoto.gr και την στήλη Doctor's Help απαντά σε ερώτηση φιλόζου αναγνώστη του adespoto.gr.

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΧΩ ΜΙΑ ΣΚΥΛΙΤΣΑ 12 ΧΡΟΝΩΝ ΑΣΤΕΙΡΩΤΗ Κ ΜΗ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΕΝΗ Κ ΕΒΓΑΛΕ ΕΝΑ ΕΞΟΓΚΩΜΑ Κ Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΕΙΠΕ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΑΛΛΑ ΒΓΑΖΕΙ Κ ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ , ΣΥΝ ΟΤΙ ΕΠΑΘΕ Κ ΠΥΟΝ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΑ (ΠΥΟΜΗΤΡΑ) ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΕΧΕΙ ΣΩΘΕΙ ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΓΚΩΜΑΤΑ?   ΥΠΑΡΧΕΙ Κ ΜΙΑ  ΓΑΤΟΥΛΑ ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΗ ΜΕ ΟΥΛΙΤΙΔΑ Κ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΛΛΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΧΑΠΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Κ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑ.

Ο κτηνίατρος, κ. Περδικούρης, απαντά:


Η σκυλίτσα σας είναι πολύ τυχερή που ξεπέρασε την πυομήτρα με αντιβίωση. Αυτό που φοβάμαι όμως είναι πως μπορεί να ξαναπαρουσιάσει πυομήτρα λίγους μήνες μετά και τότε να μην είναι αρκετή η αντιβίωση. Το καλύτερο θα ήταν δυστυχώς να γίνει στείρωση καθώς η μήτρα της εξακολουθεί να είναι "πρόσφορο" έδαφος για βακτηρίδια.

 Ως προς τα εξογκώματα, μόνο βιοψία μπορεί να μας πει την πρόγνωση και τον τρόπο αντιμετώπισης αλλά αν είναι ομοιόμορφη η σύστασή τους, κάτω ακριβώς από το δέρμα, σχετικά μαλακά(σαν λίπος), δεν εμφανίζονται πολύ γρήγορα νέα  και δεν προκαλούν πληγές όπου εμφανίζονται ,αυτά είναι κατά πάσα πιθανότητα λιπώματα. Σε αυτή τη περίπτωση δεν μας φοβίζουν ιδιαίτερα καθώς σπάνια προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στο ζώο. Να θυμάστε όμως πως η διάγνωση εξ'αποστάσεως δεν είναι σίγουρη.

Για τη γατούλα το μόνο επιπλέον που θα μπορούσα να προτείνω για να καθυστερήσουμε λίγο την ουλίτιδα θα ήταν καθαρισμός από κτηνίατρο υπό γενική αναισθησία, ώστε τουλάχιστον να αφαιρεθεί το μικροβιακό φορτίο που έχει τώρα επάνω στα δόντια της.

Δείτε αγγελίες Ζώων


Για σκυλιά