Ο κτηνίατρος Περδικούρης Διονύσιος, DVM που συνεργάζεται εθελοντικά με το adespoto.gr και την στήλη Doctor's Help απαντά σε ερώτηση φιλόζωης αναγνώστριας του adespoto.gr.

 

Στελα Σ.
Ζω στα χανια και τον τελευταιο χρονο περιποιουμαι μια αδεσποτη σκυλα.Τον Νοεμβριο μαζεψε πολλα σκυλια και ζευγαρωσε με αρκετα απο αυτα.Την πηγα για στειρωση αμεσως και αφου την ανοιξανε στο κτηνιατριο συνειδοτοποιησανε οτι ηταν ηδη στειρωμενη!Δεν προσεξανε την πρωτη τομη...το θεμα ειναι οτι τον Ιουνιο ειχε περιοδο,ειδαμε τις σταγονες στην αυλη,μαζεψε πολλα αρσενικα και γινοταν καθε βραδυ χαμος. Γιατι συμβαινει αυτο και πως να το αντιμετωπισουμε? ο εξωτερικος χωρος δεν ειναι περιφραγμενος και ζουμε σε οικισμο.
Σας ευχαριστω εκ των προτερων και συνεχιστε την τρομερη δουλεια σας χρειαζομαστε


Είναι πιθανό μια "στειρωμένη" σκυλίτσα να εμφανίζει συμπτώματα οίστρου. Οι συνήθεις τεχνικές στείρωσης είναι η ωοθηκυστερεκτομή και η ωοθηκεκτομή. Στην πρώτη περίπτωση αφαιρούνται η μήτρα από το ύψος του τραχήλου και οι ωοθήκες ενώ στη δεύτερη μόνο οι ωοθήκες.

Και με τις 2 επεμβάσεις πετυχαίνουμε την αποτροπή εγκυμοσύνης και "αναπαραγωγικής" συμπεριφοράς.

Αφού σας είπε ο συνάδελφος οτι η σκυλίτσα είναι στειρωμένη το σίγουρο είναι οτι δεν θα μπορεί να συλλάβει. Στο γιατί προσελκύει αρσενικά και έχει "περίοδο" οι πιθανές εξηγήσεις είναι 2. Είτε δεν έγινε αφαίρεση ολόκληρου του ωοθηκικού ιστού κατά τα στείρωση, οπότε οι υπεύθυνες για τη συμπεριφορά και τα συμπτώματα του οίστρου ορμόνες (οιστρογόνα) συνεχίζουν να παράγονται σε έναν βαθμό, είτε υπάρχει έκτοπος ωοθηκικός ιστός (προσκολλημένος ίσως πάνω σε κάποιο άλλο όργανο) που είναι πολύ σπάνιο.


Σε κάθε περίπτωση για να έχουμε συμπτώματα και συμπεριφορά οίστρου πρέπει στον οργανισμό να κυκλοφορούν οιστρογόνα.
Η αντιμετώπιση δυστυχώς δεν είναι πάντα εύκολη. Μιλάμε για χειρουργική αφαίρεση του ιστού που παράγει τις ορμόνες η οποία έχει τη δυσκολία της εύρεσης και αναγνώρισης του ιστού αυτού καθώς δεν υπάρχουν πια τα κέρατα της μήτρας τα οποία καθοδηγούν ως προς το που είναι η ωοθήκη και επίσης λόγω πιθανών συμφύσεων και λίπους στο σημείο απολίνωσης της ωοθήκης.
Από το μήνυμά σας βλέπω οτι δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς τον οίστρο. Τα καλά νέα είναι οτι αν ζευγάρωσε τον Ιούνιο (μετά το αίμα φαντάζομαι), θα είχατε ήδη κουταβάκια αν δεν ήταν στείρα, οπότε ως προς αυτό το θέμα μάλλον δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Τα άσχημα νέα είναι οτι:

  • Η μόνη "θεραπεία" είναι χειρουργική (με το επακόλουθο κόστος και ρίσκο).
  • Η σκυλίτσα μπορεί να κολλήσει από εμβολιακά νοσήματα μέχρι και αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα από την επαφή της με αδέσποτους σκύλους
  • Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα πυομήτρας (μικρή βέβαια) στο κολόβωμα της μήτρας αφού έχουμε ενεργό κύκλο


Με εκτίμηση
Περδικούρης Διονύσης DVM
Στείλτε μας τις απορίες σας για τη στήλη Doctor's Help στο info@ adespoto.gr!Δείτε αγγελίες Ζώων


Για σκυλιά