Ο κτηνίατρος Περδικούρης Διονύσιος, DVM που συνεργάζεται εθελοντικά με το adespoto.gr και την στήλη Doctor's Help απαντά σε ερώτηση φιλόζωης αναγνώστριας του adespoto.gr.

 

''Καλημέρα σας, έχω μια σκυλίτσα 5 ετών και θα ήθελα να ενημερωθώ για το πότε πρέπει να στειρωθεί και αν όχι τι επιπτώσεις θα έχει στην υγεία της σκυλίτσας μου. Επίσης, ποιό περίπου το κόστος της επέμβασης.Ευχαριστώ!''


H εμφάνιση της νεοπλασίας μαστών σε νεαρές σκυλίτσες μειώνεται σε ποσοστά της τάξης του 0,5% αν στειρωθούν πριν τον πρώτο οίστρο , 8% πριν τον δεύτερο οίστρο ενώ η στείρωση μέτα τα 2,5 έτη έχει μικρή επίδραση στην αποτροπή εμφάνισης νεοπλασίας μαστών *.

Βεβαίως θα αποτραπεί η εμφάνιση πυομήτρας, νεοπλασίας ωοθηκών, πρόπτωσης κόλπου, πιθανή απορρύθμιση/εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη καθώς και επιληψίας.

Δεν θέλω να σας φοβίσω με τα παραπάνω (άλλωστε οι περισσότερες παθολογικές καταστάσεις εκτος της πυομήτρας είναι σπάνιες). Η πυομήτρα πάλι, πιθανόν να εμφανιστεί εάν η σκυλίτσα σας δεν έχει γεννήσει ποτέ και είναι κοντά στα 8 έτη. Προσωπικά έχω αντιμετωπίσει πυομήτρα και σε σκυλίτσα 5 ετών αλλά συνήθως τη συναντάμε σε ζώα 8-13 ετών. Όπως και να έχει πάντως εάν έχουμε αποφασίσει οτι δεν θέλουμε άλλα κουτάβια ο κανόνας είναι όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα.

  Όσο για το οικονομικό θέμα εδώ χωράει μεγάλη συζήτηση...

 Για μια μικρή σκυλίτσα, με ενέσιμη αναίσθησία και χωρίς λοιπές χρεώσεις η τιμή ξεκινάει απο 130 ευρω με βάση τις κατώτερες τιμές του Π.Κ.Σ. και εξηγούμαι γιατί η συζήτηση είναι μεγάλη. Στις λοιπές χρεώσεις μπορεί να περιλαμβάνονται αντιβίωση, αντιφλεγμονώδη, προεγχειρητικός έλεγχος, ύπαρξη επικουρικών μηχανημάτων αναισθησίας(μόνιτορ), παρουσία 2ου κτηνιάτρου και ισως ορισμένα ακόμα κριτήρια που αξιολογεί ο κάθε επαγγελματίας. Κανείς δεν αντιλέγει οτι χωρίς αυτά δεν γίνεται η στείρωση, το θέμα είναι τι ψάχνουμε.

Συμπερασματικά το σημαντικότερο (και από το οικονομικό) είναι η εμπιστοσύνη στον κτηνίατρο μας και την δουλειά του. Οι πολύ χαμηλές τιμές θα πρέπει να σας υποψιάζουν και τις υψηλές να τις ελέγχετε.Κάνοντας μια ρεαλιστική εκτίμηση (με βάρος στην ποιότητα της επέμβασης) θα σας έλεγα οτί η τιμή κυμαίνεται από 180 έως 250 ευρώ.   

Τέλος να σημείωσω πως καμία επέμβαση δεν θεωρείται ρουτίνα και πάντα όσα προληπτικά μέτρα και να ληφθούν ο κίνδυνος υπάρχει και γι'αυτό μη παραξενευτείτε εάν ο κτηνίατρός σας, σας δώσει να συμπληρώσετε φόρμα "συγκατάθεσης χορήγησης αναισθησίας". Αυτό (σαφώς γίνεται στο εξωτερικό) δεν σημαίνει οτι ο κτηνίατρός σας είναι λιγότερο ικανός από κάποιον που θα ισχυριστεί πλήρη επιτυχία. Είναι απλώς υπεύθυνος.*Manual of small animal soft tissue surgery/ Karen M. Tobias 2010


Στείλτε μας τις απορίες σας για τη στήλη Doctor's Help στο info@ adespoto.gr!

Δείτε την καμπάνια για τη στείρωση:

Video from Adespoto.tv.20/10/2011: Mail από την φιλόζωη:
---------- Προωθημένο μήνυμα ----------
Από: Kiki
Ημερομηνία: 19 Οκτωβρίου 2011 2:12 μ.μ.
Θέμα: Re: www.adespoto.gr: ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΚΥΛΟΥ
Προς: Adespoto Gr <info@adespoto.gr>


Καλησπέρα σας!
Τελικά έκανα την στείρωση στην σκυλίτσα μου την Δευτέρα και ήθελα να σας ευχαριστήσω που με βοηθήσατε να βρώ κτηνίατρο. Έμεινα πάρα πολύ ευχαριστημένη. Ήρθε ο ίδιος στο σπίτι μου, εξέτασε την σκυλίτσα μου και μου την παρέδωσε ξανά στο σπίτι μου το ίδιο βράδυ μετά την επέμβαση. Από εκείνη την ημέρα η σκυλίτσα μου είναι πάρα πολύ καλά και ο κτηνίατρος ήρθε ξανά σήμερα να δεί την πορεία της. Ενδιαφέρεται πραγματικά για τα ζώα, δεν ταλαιπωρεί τους πελάτες (και αυτό είναι πολύ βασικό ειδικά όταν εργάζεσαι) και δεν είναι κτηνίατρος-έμπορος!
Σας ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον σας και για το πολύ ενημερωμέο blog σας!

Δείτε αγγελίες Ζώων


Για σκυλιά