Η σαρκοκοπτική ψώρα του σκύλου είναι μια παρασιτική δερματοπάθεια που οφείλεται στο ακάρι Sarcoptes scabiei var. Canis. Το παράσιτο αυτό ανοίγει στοές στην επιδερμίδα, προκαλώντας ένοτνο κνησμό (φαγούρα) στο ζώο. Αν βλέπετε το σκύλο σας να ξύνεται στ αυτιά, να ''τρώει'' τα πόδια του ή να γλύφει επίμονα την κοιλιά του δεν θέλει απλά...μπάνιο!

Το προσβεβλημένο δέρμα είναι ερυθρό και εμφανίζει αλλοιώσεις λόγω του αυτοτραυματισμού, σε αγκώνες, αυτιά, ταρσούς και κοιλιά ενώ σε χρόνια περιστατικά μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα. Μερικές φορές παρουσιάζεται πυρετός, ανορεξία και απώλεια βάρους και χωρίς θεραπεία το ζώο μπορεί να πεθάνει, αν και σπάνια.

Η διάγνωση δεν είναι εύκολη γιατί μοιάζει με άλλες δερματοπάθειες. Η σαρκοκοπτική ψώρα μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή με μολυσμένο σκύλο ή εμμέσως από αντικείμενα (πχ κρεβάτι σκύλου, μπωλ, παιχνίδια κ.α.)

Τα αδέσποτα σκυλιά υποφέρουν πολλές φορές από αυτή την ασθένεια και χρειάζονται τη βοήθειά μας. Επίσης, ο σκύλος μας κινδυνεύει να κολλήσει από ξενοδοχεία/κομμωτήρια/εκπαιδευτήρια σκύλων αν έχουν περάσει από εκεί μολυσμένα ζώα.

Η πρόληψη είναι και πάλι σημαντική αφού η χρήση εξωπαρασιτικών ουσιών (σπρεϊ, αμπούλες κλπ) βοηθά ιδιαίτερα ενώ αν ο σκύλος εμφανίσει κνησμο πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο για περαιτέρω εξέταση.

Αρχείο ομάδας adespoto.gr - Περιοδικό Ιατρικά 21/5/2002


 

* Η σαρκοκοπτική ψώρα διαφέρει από την δεμοδηκτική, η οποία ΔΕΝ μεταίδεδεται από σκύλο σε άλλο σκύλο, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Δείτε αγγελίες Ζώων


Για σκυλιά