Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τα σκυλάκια με στενές μουρίτσες όπως τα Αγγλικά μπουλντογκ και τα Παγκ δεν νιώθουν το ίδιο άνετα στα αεροπλάνα με άλλα σκυλιά, με κίνδυνο ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους.

Τα σκυλιά αυτά που έχουν ζάρες και ''τσαλακωμένες'' μουρίτσες παρατηρήθηκε ότι ήταν τα μισά από τα καθαρόαιμα που πέθαναν σε αεροπορικά ταξίδια τα τελευταία 5 χρόνια.

Τουλάχιστον 122 θάνατοι σκυλιών έχουν αναφερθεί από τον Μαιο του 2005 καθώς οι Αμερικανικές αερογραμμές αποφάσισαν ότι όλα τα σκυλιά θα μπαίνουν υποχρεωτικά ως φορτία (cargo) στις αποσκευές και όχι στην καμπίνα.

25 από αυτούς τους θανάτους ήταν Αγλλικά Μπουλντόγκ και ήταν τα πρώτα στη λίστα.

Αμέσως μετά ήταν τα Παγκ (11 θανάτοι), τα Γκολντεν Ριτρίβερ και τα λαμπραντόρ (7 θάνατοι από κάθε ράτσα,σύνολο 14), τα Γαλλικά Μπουλντογκ (6 θανατοι) και τα Αμερικάνικα Σταφορντσάιρ Τεριέ (4 θανατοι). Επίσης υπήρξαν μερικά Μπόξερ, Πεκινουά και Πομεράνιαν που έχασαν τη ζωή τους στο αεροπλάνο.Τα ημίαιμα σκυλιά που πέθαναν σε αεροπλάνα ήταν πολύ λιγότερα, μόλις 4.

Γι αυτό αν είστε ιδιοκτήτης κάποιας από τις παραπάνω ράτσες θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο σας πριν βάλετε το σκύλο στο αεροπλάνο.
Κι αυτό γιατί τα βραχυκέφαλα σκυλιά, που έχουν δηλαδή τη μύτη τους σαν ''πλακουτσωμένη'' έχουν τέτοιο σχήμα κεφαλιού που επηρεάζει τους αεραγωγούς τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μπουλντόγκ των ΗΠΑ.

Ο τρόπος που δροσίζονται τα σκυλιά είναι κυρίως μέσω ιδρώτα, απλά αναπνέοντας, όπου ανταλάσσουν αέρα. Τα σκυλιά με μακριά μουσούδα έχουν περισσότερη επιφάνεια για την αντάλλαγή φρέσκου αέρα. Για παράδειγμα τα κόλλευ ή τα λαμπραντόρ.

Οι βραχυκέφαλες όμως ράτσες έχουν την τάση να μην αντέχουν πολύ στη ζέστη. Έχουν την ίδια μάζα ιστών και μυών στα κεφάλια τους όπως τα άλλα σκυλιά αλλά είναι περισσότερο συμπιεσμένα με αποτέλεσμα να φράζουν ευκολότερα οι αεραγωγοί σε συνθήκες πίεσης.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν είναι καλοκαίρι. Αν μπορείτε να αποφυγετε το ταξίδι με το αεροπλάνο είναι καλύτερα. Εφόσον δεν σας αφήνουν να πάρετε το σκύλο σας στην καμπίνα, λόγω κιλών, πρέπει να σιγουρετείτε ότι ο χώρος cargo έχει κλιματισμό ή οξυγόνο.
Αν τα σκυλιά σας φοβούνται και δεν είναι πολύ κοινωνικοποιημένα, δεν είναι καλό να ταξιδέψουν με αεροπλάνο.

Μην δίνετε ηρεμιστικά στα σκυλιά πριν το ταξίδι με το αεροπλάνο. Αυτό δεν το επιθυμούν ούτως ή άλλως οι αεροποτικές εταιρίες γιατί δεν μπορούν έτσι να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα του κλιματισμού τους αλλά και το ίδιο το ζώο (αν είναι καλά, αν χρειάζεται κάτι).

Σιγουρευτείτε πάντα το κλουβί του σκύλου σας να είναι των κατάλληλων διαστάσεων και να κλειδώνει σωστά. Φοράτε πάντα ταυτότητα στο ζώο σας.

Δείτε αγγελίες Ζώων


Για σκυλιά